Shannara




Történet

Brona, a gonosz Warlock Lord megsemmisült rég egy fiatalember, Shea Ohmsford és barátai által. Béke uralja azóta a földeket. Mindenki boldogan él amíg meg nem hal, ugye? HÁT NEM! Brona szellemét megidézték a halálból, és most bosszút áll azokon, akik elpusztították évekkel ezelőtt.

Messze, egy Shady Vale nevű helyen, Jak Ohmsford (Shea fia) dühös az apjával való veszekedés után. Jak kalandra és izgalmakra vágyik, míg apja elvárná tőle, hogy Shady Valeben maradjon, és kocsmáros legyen. Jak pihenni próbál kedvenc helyén a forrásnál, nem tudván milyen kalandok várnak rá.

Egy szörnnyel való találkozás után, Jak találkozik a rejtélyes druidával Allanonal, aki értesíti Brona visszatéréséről. Elkerülhetetlen a háború és pusztulás, ha nem állítják meg Bronát. Jak tehát azt a feladatot kapja, hogy a szomszédos Leah városába utazzon, és értesítse őket a közelgő veszélyről. Itt hall Shannara Kardjáról – az egyetlen fegyverről, amely legyőzheti a gonosz Bronát. Jak, a Kard örököseként az egyedüli, aki viselheti. És elkezdődik Jak kalandja – szembe kell néznie a végzetével, hogy a Kard Viselője legyen, és újra legyőzze Bronát. Jaket, és barátja Shellát (Leahból) küldik el, hogy elhozzák a kardot Tyrsisből. Viszont a Kard törött, és meg kell javítani. Ha ez nem lenne elég rossz, Jaknak szüksége van a Négy Föld varázsára, hogy újrakovácsolhassa a kardot. Újra kell egyesíteni az elfek, trollok, törpök, és gnómok népeit, és békét kell teremtenie köztük. Csak ezután lehet helyreállítani Shannara Kardját, és a gonosz Warlock Lord Bronát elpusztítani.

Játékmenet

Meg kell említsem, hogy a Shannara verzió, amely itt az Abandonián van, nem teljes - de tökéletesen működik. A nyitójelenet és a beszéd el lett távolítva, de az átvezető-jelenetek érintetlenek. A Shannara egérvezérelt rendszerű, ami könnyebbé teszi a játékot. A nagy ablak mutatja a játék világát, és itt történik az események többsége is. Ha ráklikkelsz egy tárgyra vagy személyre az ablakban, akkor cselekvések listája jelenik meg a jobb oldalon. Ugyanígy rákattinthatsz egy tárgylista elemre és a tárggyal kapcsolatos lehetséges cselekvések megjelennek a jobb oldalon.

Az tárgylistád a képernyő alján látható, és a Fel & Le nyilakra való klikkeléssel lapozhatod át. Ahogy utazol, társak csatlakoznak hozzád vagy hagynak el. A veled levő társak a bal alsó sarokban láthatóak, és a náluk levő tárgyakat a portréjuk melletti zsákra kattintva érheted el. A mozgás kétféle módon is történhet: vagy a helyszín képén levő kijáratra kattintasz (többnyire ajtóként vagy útvonalként van jelölve), vagy a jobb oldali iránytűt használod. A lehetséges kijáratok vörössel vannak jelölve, tehát elég ha a megfelelő irányra kattintasz. Viszont, ha a Vadonban vagy, a játék felülnézetre vált, ezért elég, ha a képernyő egy részére klikkelsz, hogy odaküldd a csapatodat. A karakter kölcsönhatás csodálatos. Néha morális döntéseket kell hoznod, ami kihat ezekre a karakterekre, és bárhogy is döntesz, az eredmény kísérthet a játék folyamán a későbbiekben. Ez arra kényszerít, hogy gondoskodj a karakterekről, és a lehető legtöbbet tedd meg értük. Ezért ajánlom, hogy gyakran ments állást, hogy később vissza térhess és máshogy dönthess. A vadonban időről-időre találkozol olyan szörnyekkel, amelyek megtámadnak. Választhatsz, hogy Megfutamodsz (Retreat), Parancsokat adsz a társaidnak (Give order to your companions), Megtámadod a szörnyet (Attack the monster) vagy Megvéded magad (Defend yourself). A harcjelenetek jelentik az egyetlen negatívumot amit a Shannarával kapcsolatban elmondhatok. Semmi értelmük nem volt, és kissé megzavarták a történet menetét is. Viszont tetszett a Vissza (Undo) lehetőség is, amely akkor tűnik fel, ha a szörnyek jobbnak bizonyulnának nálad. Ez visszavisz oda, amikor még nem öltek meg, és kipróbálhatsz egy másik taktikát.

Grafika

A Shannara grafikái csodálatosan részletesek és gazdagon kidolgozottak. Már az elején is gyönyörűen folyik a forrás vize, a villámok és árnyékok is szemet gyönyörködtetőek. Még az olyan dolgok is, mint ahogy a naplód lapjai átfordulnak, vagy a minták a söröskorsókon, vagy a pislákoló tűz is kellemes látvány. Az alakváltás-effekt, ahogy elfek/törpök/trollok átváltoznak szörnyekké külön figyelmet érdemel. De Brona a kedvencem – ijesztő egy alak (hehe). Ha valakihez odalépsz, az arcuk közelről látod, és a beszélgetés lehetőségei látszanak alul. Néhány szereplő pislog ahogy beszél, ami még élethűbbé teszi őket. Az tárgylista elemei ikonokként látszanak, tehát könnyen átlátható, hogy mi van nálad. Minden társad a saját tárgyait viszi, amit a portréjuk melletti zsákra kattintva érhetsz el. Ahogy csodálatra méltó képek, úgy rengeteg beszélgetés is előreviszi a történetet. Egyetlen dolgot találtam kissé zavarónak, ami szerint Shella egy zsebkendőt hord magánál, de maga Shella sálként említi. Talán egy kis hiba mit a fejlesztők nem vettek észre?

Zene

A zene csodálatos atmoszférát teremt a játéknak – néha feszült – néha kísérteties – néha teljesen szomorú. A zene állandóan változik, nagy változatosságot nyújtva számodra. Mivel ez egy „rip”, a hanganyag el lett távolítva, de ez nem igazán változtat a játékon. Erős dobütések éreztetik a veszély közelségét. Az orgonák is igen hatásosak, és hihetetlen mennyi érzelmet ki lehet így fejezni.

Összegzés

A Shannara egy csodálatos kalandjáték, amit nagyon ajánlok. A játék Terry Brooks azonos című könyvein alapul, és a Legend Entertainment fantasztikus munkát végzett a történet számítógépen való életre hívásában. A Shannara történetét nyilvánvalóan a Gyűrűk ura ihlette, de ez nem baj! A jó és rossz közötti harcról szól. Egy embernek szembe kell néznie a végzetével, és az élete a feje tetejére áll. Le kell győzni a hihetetlen gonoszt, valószínűtlen esélyekkel. Csak ő viselheti a fegyvert, amely legyőzheti ezt a gonoszt, bár barátai is (közöttük elfek, trollok, törpék, gnómok) vele utaznak.
Egy rejtélyes varázsló tűnik fel néha, hogy utat mutasson. Még egy legyőzendő gonosz óriáspókot is fogsz találni. A játék remekül segít átélni mindezt, és a karakterekkel való törődésre késztet. A grafika csodálatosan kidolgozott, és a zenét is gyönyörködtető hallgatni. Az egyetlen negatív pont a harcjelenetek, amiknek nem láttam értelmét. Mi mást mondhatnék, mint hogy töltsd le és játssz!


A játék gyönyörűen fut Dosboxban, csak indítsd a Shannara.exe-t. A beszéd ki van vágva ebből a letöltésből, ezért a beállítás szándékosan „no digitized audio”-ra van állítva, mert a játék lefagyna a hiányzó fájlok keresése közben. Ne változtasd meg ezt a beállítást, különben a játék nem fog futni. Egyébként van zene.

 

A neten fellelhető „rip”-ektől eltérően ez egy teljesen működőképes változat. A hanganyagot és a nyitó jelenetet kivágtuk, de minden más mellékelve van.
FONTOS: ne változtasd meg a hangbeállítást, máskülönben memória allokációs hibát kapsz.  


Reviewed by: Frodo Download Shannara | Abandonia

Dear Abandonia visitors: Help us keep Abandonia free with a small donation. Abandonia is like an old gaming arcade with only original games. Abandonia helps you have fun four hours and years. If Abandonia is useful to you, please help us forget fundraising and get back to Abandonia.


When Abandonia was founded it was to collect and present all old games where the copyright protection had been abandoned, hence the term ’abandonware’ and the site name Abandonia.com. We are still keeping the site open and free and will appreciate your support to help it stay that way.

‐ Thank you from the Abandonia Team

We are trying to make it easy for people in every country to donate. Please let us know how we could make it easier for you.

Please give whatever you can to help us.

Amount: Currancy:

or
select language!
English
password:
not a member yet? register here! forgot your password? reset here!

Download Shannara


User Reviews

If you like this game, you will also like

 
genre:
Adventure
theme:
Comedy, Futuristic,
perspective:
 
genre:
RPG
theme:
Crime, Fantasy,
perspective:
 
genre:
Adventure
theme:
Fantasy, Medieval,
perspective:
 
genre:
Adventure
theme:
Fantasy, Medieval,
perspective:
 
genre:
Adventure
theme:
Fantasy,
perspective:
1st Person,
Ninja Casino Games


Your Ad Here