Go Back   Forums > Abandonia.com > Troubleshooting
Memberlist Forum Rules Search Today's Posts Mark Forums Read
Search Forums:
Click here to use Advanced Search

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 22-07-2012, 11:00 AM   #1
Sievers
Newbie
 
Sievers's Avatar

 
Join Date: Apr 2011
Location: ,
Posts: 14
Unhappy Jagged Alliance 1 on Windows XP?

Hi folks.

A few days ago, i've bought Jagged Alliance 1 from an used-games Shop in town.
I've tried to run the game multiple times directly on Windows XP with no result.
I've clicked the JA.exe, a window opens and closes within a few sceonds.

I know, i can run the game is dosbox (Dosbox was the only way to install it,too), but my pc is really old, so most of the ''newer'' games are unplayable 'cause they lagg like hell in Dosbox.

Is there any way to get the game working in XP itself? I've tried also the compatibility mode but with no success

I really want to play this play this game again

Before i forget, it's the german CD-Version and the salesman meant it's one of the first edition as well. (But i don't think it has do to something with that )

Hope someone can help me
__________________
So you're the man, the Boss keeps talking about!

I'm Special Operations FOX-HOUND's... Revolver Ocelot. I've been waiting for you, Solid Snake. Now we'll see if the man can live up to the legend
Sievers is offline                         Send a private message to Sievers
Reply With Quote
Old 22-07-2012, 02:23 PM   #2
The Fifth Horseman
FUTURE SCIENCE BASTARD
 
The Fifth Horseman's Avatar


 
Join Date: Oct 2004
Location: Opole, Poland
Posts: 14,264
Default

Compatibility mode won't help - Jagged Alliance runs under DOS and to my knowledge there was no native Windows version (the GOG release uses DOSBox far as I know).

You could try VDMSound. It's not as good as DOSBox but has a lower impact on performance.
__________________

"God. Can't you people see I'm trying to commit a crime against science and nature here?"
-- Reed Richards
The Fifth Horseman is offline                         Send a private message to The Fifth Horseman
Reply With Quote
Old 22-07-2012, 03:19 PM   #3
Japo
Autonomous human
 
Japo's Avatar


 
Join Date: Mar 2006
Location: ,
Posts: 4,515
Default

If it quits to the desktop you want to know why. You could run it from the command line in case it outputs some message, although maybe it won't.

Shouldn't this be moved to Troubleshooting/specific games?
__________________
Life starts every day anew. Prospects not so good...
Japo is online now                         Send a private message to Japo
Reply With Quote
Old 22-07-2012, 04:56 PM   #4
dosraider
Dismembered.
 
dosraider's Avatar

 
Join Date: Aug 2007
Location: Dixmuide, Belgium
Posts: 2,767
Default

You could try VPC2004/MsDos6.22 ... but only if you have enough RAM ....

You didn't give much details .....

Also, if you're PC is 'really old' you should be able to boot from floppy, if you have a FAT32 partition Freedos or MsDos 7.1 could do the trick......even booting dos from CD can work.

Also² if your BIOS can boot from USB key, that's also a possibility .... you would be amazed how many dos based games you can run from a 8 GB Freedos sticky ..... sound could be a problem, but 'really old' should cope (BIOS SB comp setting!)

etcetera etcetera blah blah ..... be creative and use your brain !!!!!
__________________

Not a member of The Victorious People's Shoutbox Liberation Army.
Not a member of the GAG Guerrilla. Don't get A Grip!
FOR RENT
*Advertising space*
dosraider is offline                         Send a private message to dosraider
Reply With Quote
Old 23-07-2012, 01:11 AM   #5
Eagle of Fire
Friendly Fire
 
Eagle of Fire's Avatar

 
Join Date: Sep 2004
Location: Valleyfield, Canada
Posts: 4,892
Default

You don't need a floppy to boot. Every computer is supposed to check the CDroms for exactly the same thing. This mean that creating a boot CD work the same.
__________________
I'm on a hot streak... Literally.
Proud member of The Abandoned since 2005.
Eagle of Fire is offline                         Send a private message to Eagle of Fire
Reply With Quote
Old 23-07-2012, 05:52 AM   #6
dosraider
Dismembered.
 
dosraider's Avatar

 
Join Date: Aug 2007
Location: Dixmuide, Belgium
Posts: 2,767
Default

That's what I said, isn't it?
Quote:
Originally Posted by dosraider View Post
......even booting dos from CD can work.
However, as he ask it's safe to assume he will have to try a lot of things out, then floppy boot to try things out is advised, it's easier to fine tune config and autoexec on a boot floppy, even create fine tuned sophisticated multi boot options with multi-config commands for nitpicking games ... etcetera .. < insert the usual blah blah here > ....

Once he's happy with the boot floppy he easily can create a boot CD from the floppy.
__________________

Not a member of The Victorious People's Shoutbox Liberation Army.
Not a member of the GAG Guerrilla. Don't get A Grip!
FOR RENT
*Advertising space*
dosraider is offline                         Send a private message to dosraider
Reply With Quote
Old 23-07-2012, 05:59 AM   #7
Eagle of Fire
Friendly Fire
 
Eagle of Fire's Avatar

 
Join Date: Sep 2004
Location: Valleyfield, Canada
Posts: 4,892
Default

Yeah, well I understand that. I'm simply wondering if he have a floppy drive to begin with. My computer is almost 10 years old and I had to specifically ask for one to be installed in it.
__________________
I'm on a hot streak... Literally.
Proud member of The Abandoned since 2005.
Eagle of Fire is offline                         Send a private message to Eagle of Fire
Reply With Quote
Old 28-07-2012, 10:52 AM   #8
Sievers
Newbie
 
Sievers's Avatar

 
Join Date: Apr 2011
Location: ,
Posts: 14
Default

Quote:
Originally Posted by The Fifth Horseman
You could try VDMSound. It's not as good as DOSBox but has a lower impact on performance
Hell yeah, thanks a lot man. VDMSound does the trick. Sometimes the game also laggs a bit, but all in all it runs much smoother than in Dosbox
__________________
So you're the man, the Boss keeps talking about!

I'm Special Operations FOX-HOUND's... Revolver Ocelot. I've been waiting for you, Solid Snake. Now we'll see if the man can live up to the legend
Sievers is offline                         Send a private message to Sievers
Reply With Quote
Reply


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Jagged Alliance on Mac OSX Wilbury Troubleshooting 16 04-07-2010 11:59 AM
Jagged Alliance BenzAMG Troubleshooting 24 23-08-2005 08:12 PM
Help With Jagged Alliance 2 Un Strange Oddysee Gaming Zone 2 04-03-2005 10:40 AM
Jagged Alliance Dg Yamcha Troubleshooting 3 29-01-2005 10:32 AM
Can't Run Jagged Alliance 2 Dg Guest Troubleshooting 1 12-09-2004 08:23 PM

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Forum Jump
 


The current time is 11:36 PM (GMT)

 
Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.