Go Back   Forums > Abandonia.com > Troubleshooting
Memberlist Forum Rules Search Today's Posts Mark Forums Read
Search Forums:
Click here to use Advanced Search

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-04-2008, 04:31 PM   #1
hannah
Newbie

 
Join Date: Apr 2008
Location: Antwerpen, Belgium
Posts: 6
Default get rid of full screen?

Hello!

I like playing old videogames, especially the ones I remember from when I was a kid, so I love this website. But recently I got a new, big monitor for my computer and since then some games just aren't that much fun to play anymore - they use full screen automatically and that's just too big. I figured there must be a very easy and obvious way to solve this problem, to just make them use a smaller window, because in these modern times, this must be a common problem for lovers of old games . So I tried to google it, but I can't seem to find anything. I hope you can help me!
hannah is offline                         Send a private message to hannah
Reply With Quote
Old 06-04-2008, 04:36 PM   #2
Mighty Midget
Pox Vobiscum
 
Mighty Midget's Avatar


 
Join Date: Mar 2006
Location: Krakeroy, Norway
Posts: 3,014
Default

If you run these games through DOSBox, you can press Alt+Enter to change from full screen mode to window mode. Alternatively, you can edit the DOSBox configuration file and change (IIRC) fullscreen=true to fullscreen=false (or something like that. If you look in the config file you'll find the right line).
__________________
Je Suis Charlie
Mighty Midget is offline                         Send a private message to Mighty Midget
Reply With Quote
Old 06-04-2008, 05:44 PM   #3
hannah
Newbie

 
Join Date: Apr 2008
Location: Antwerpen, Belgium
Posts: 6
Default

Thanks!
I don't usually use dosbox if I don't have to, because I'm not so good with technical things...but I'll figure out how it works now that I know it can solve my problem.
hannah is offline                         Send a private message to hannah
Reply With Quote
Old 06-04-2008, 05:48 PM   #4
Mighty Midget
Pox Vobiscum
 
Mighty Midget's Avatar


 
Join Date: Mar 2006
Location: Krakeroy, Norway
Posts: 3,014
Default

Don't be a stranger to ask if the FAQs and guides don't answer your questions. Setting up DOSBox is done in a matter of minutes if you've read the guide but by all means, feel free to ask of there are any issues.

Also, a basic understanding of DOS commands is necessary, but it's not too hard.

In case you're not familiar with DOS commands, here are the most essential ones:



dir show current directory (folder in windows), the entries labeled dir there are subdirectories.

cd [subdirectory name] change directory to subdirectory

cd.. change directory one level back

file name (for exe, com and bat files) run program
__________________
Je Suis Charlie

Last edited by Mighty Midget; 06-04-2008 at 05:58 PM.
Mighty Midget is offline                         Send a private message to Mighty Midget
Reply With Quote
Old 06-04-2008, 06:41 PM   #5
hannah
Newbie

 
Join Date: Apr 2008
Location: Antwerpen, Belgium
Posts: 6
Default

thank you, this has been very helpful. I've set up dosbox now, using a guide for newbies, and it seems to work now. Perfect!
hannah is offline                         Send a private message to hannah
Reply With Quote
Old 06-04-2008, 07:01 PM   #6
hannah
Newbie

 
Join Date: Apr 2008
Location: Antwerpen, Belgium
Posts: 6
Default

On second thought...I cried victory too soon. One of my childhood favourites, winter challenge, runs perfectly in dosbox now, even in the small window I wished for. But my other favourite, Pandemonium, is something else. It runs when I just doubleclick the pandy.exe file, but in fullscreen, and when I try to run it in dosbox I only get the message:

"this program cannot be run in DOS mode"

Is there anything to be done about this, or is it just not a dos-game?
hannah is offline                         Send a private message to hannah
Reply With Quote
Old 06-04-2008, 07:11 PM   #7
dosraider
Dismembered.
 
dosraider's Avatar

 
Join Date: Aug 2007
Location: Dixmuide, Belgium
Posts: 2,767
Default

Pandemonium is a Wingame, won't run in dosbox.
But maybe *maybe* it can run in a Window?
__________________

Not a member of The Victorious People's Shoutbox Liberation Army.
Not a member of the GAG Guerrilla. Don't get A Grip!
FOR RENT
*Advertising space*
dosraider is offline                         Send a private message to dosraider
Reply With Quote
Old 06-04-2008, 07:24 PM   #8
_r.u.s.s.
I'm not Russ
but an ex-alektorophobic
 
_r.u.s.s.'s Avatar


 
Join Date: May 2005
Location: Nitra, Slovakia
Posts: 6,533
Default

you can try emulating whole windows via virtual machine, that'd work no matter if it works only in fullscreen or whatever, but i don't think that's not worth all the time since it will only run the game in window...

btw try running your pandemonium with "-w" parameter or something

edit2: actually you could also download playstation image and use a playstation emulator too, but that's illegal we would neeeeeever do that, would we
__________________

Last edited by _r.u.s.s.; 06-04-2008 at 07:31 PM.
_r.u.s.s. is offline                         Send a private message to _r.u.s.s.
Reply With Quote
Old 06-04-2008, 07:45 PM   #9
hannah
Newbie

 
Join Date: Apr 2008
Location: Antwerpen, Belgium
Posts: 6
Default

I don't know, maybe I would if I was a BIT less clueless about all this

Things were certainly a lot easier when I had my small monitor! Talking about a luxury problem...
hannah is offline                         Send a private message to hannah
Reply With Quote
Old 06-04-2008, 07:59 PM   #10
Mighty Midget
Pox Vobiscum
 
Mighty Midget's Avatar


 
Join Date: Mar 2006
Location: Krakeroy, Norway
Posts: 3,014
Default

If Pandemonium is a Win9x game and you have a beast of a PC, then perhaps MS Virtual PC will do the trick. You will need a Win9x CD for this though.

Oooor... right click on the game exe and choose properties -> "run in window". Chances are it will work, but you will want to cross your fingers.
__________________
Je Suis Charlie
Mighty Midget is offline                         Send a private message to Mighty Midget
Reply With Quote
Reply


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Full screen railfrog Troubleshooting 3 03-07-2009 11:48 AM
Vertical screen position too high in full screen mode Buddha Troubleshooting 3 29-05-2009 10:36 PM
Full Screen in Dos Box? litangel Troubleshooting 4 23-08-2008 06:48 PM
Not Full Screen aadavis Troubleshooting 6 15-11-2006 01:54 PM
Need Full Screen livvyf Troubleshooting 5 26-12-2004 11:40 PM

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Forum Jump
 


The current time is 04:53 AM (GMT)

 
Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.