Go Back   Forums > Abandonia.com > Troubleshooting
Memberlist Forum Rules Search Today's Posts Mark Forums Read
Search Forums:
Click here to use Advanced Search

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 22-05-2004, 12:45 PM   #1
Anonymous
Guest
Default Yet another X-com problem

Sorry to bother everybody with yet another X-com problem.

I can't get X-com to run on my machine. I ran ufo.exe (definitely the more usable of the two) but it displays as duplicated thin strips across the very top of my monitor. The sound is perfect and I can click buttons (though I only know which ones to click because I played the game so much when it came out), but the graphics are waaay off. I tried changing the screen resolution to a size that has a more square aspect ratio but that didn't help.

I'm using the Dell Inspiron XPS:

Pentium 4 3.4 Ghz
ATI Radeon 9700
Screen resolution: 1920 x 1200

Work just bought the computer a couple of weeks ago so I assume that it has the latest drivers and service packs.

Thanks for any help.
                       
Reply With Quote
Old 22-05-2004, 03:49 PM   #2
FreeFreddy
Guest
Default

From how you describe it, I assume that the game doesn't support new graphic cards (or perhaps only Win XP :-)). If that is the truth, all I can suggest, try low resolution, 800x600 or even 640x480 and (you have Win XP doesn't you?) enable 256 colors for the programm, perhaps disable visual designs and enable compatibility for Win 95 too.
                       
Reply With Quote
Old 22-05-2004, 10:04 PM   #3
LotharGR
Super Freak

 
Join Date: Mar 2004
Location: ,
Posts: 165
Default

am i the only one that has played UFO without any problems? :P :P
LotharGR is offline                         Send a private message to LotharGR
Reply With Quote
Old 22-05-2004, 10:19 PM   #4
Tom Henrik
10 GOSUB Abandonia
20 GOTO 10


 
Join Date: May 2004
Location: Orlando, United States
Posts: 4,787
Send a message via AIM to Tom Henrik Send a message via MSN to Tom Henrik
Default

Nope.

It runs perfect on my computer. :?
__________________
ViGERP AKA what I have been working on these last couple of years...
Tom Henrik is offline                         Send a private message to Tom Henrik
Reply With Quote
Old 22-05-2004, 10:26 PM   #5
LotharGR
Super Freak

 
Join Date: Mar 2004
Location: ,
Posts: 165
Default

As Titan said to me some time ago, the fact that UFO runs perfect on modern machines just like it did on 386's and 486's makes it not only a masterpiece of gaming but a masterpiece of programming too
LotharGR is offline                         Send a private message to LotharGR
Reply With Quote
Old 22-05-2004, 10:34 PM   #6
Tom Henrik
10 GOSUB Abandonia
20 GOTO 10


 
Join Date: May 2004
Location: Orlando, United States
Posts: 4,787
Send a message via AIM to Tom Henrik Send a message via MSN to Tom Henrik
Default

But I must add, that it is only on this site that I have found a workable download for the game...

All the other sites I have tried had either non-workable download links or the game showed flaws like the ones experienced above :?
__________________
ViGERP AKA what I have been working on these last couple of years...
Tom Henrik is offline                         Send a private message to Tom Henrik
Reply With Quote
Old 23-05-2004, 06:24 AM   #7
Anonymous
Guest
Default

I tried everything that FreeFreddy suggested, but still the same result. It's such a tease to hear the sounds, but not be able to play the game.

Thanks for the suggestions.
                       
Reply With Quote
Old 23-05-2004, 07:46 AM   #8
Petter1979
Game freak

 
Join Date: Apr 2004
Location: ,
Posts: 117
Default

hmm weird it wont work on a radeon 9700, the game works fine on my radeon 9800pro. Win XP Proff SP1 DK.

ati catalyst 4.4 drivers.



You sure you have installed drivers for your monitor?
Petter1979 is offline                         Send a private message to Petter1979
Reply With Quote
Old 23-05-2004, 07:56 AM   #9
FreeFreddy
Guest
Default

Well, I downloaded this game from this site (to be honest, I never played this series of games), but before I go on, I'll explain how my system is configured:
First of all, my PC is configured so it can play old games that runs sometimes even only on old PCs and it also can play new games, both with best possible results on both sides. So I divided my harddrive in 2 partitions, then installed first Windows 98 on the SECOND, then the Windows XP Home Edition supplied with the PC on the PRIMARY partition. In addition, the soundcard on the PC is the Soundblaster Live 5.1 Digital, so it has drivers for Soundblaster-emulation for Windows 98 (and almost all old games support Sounblaster by default).
Because of the two operating systems, my harddrive has now FAT32 file-system, no NTSC which of course is faster, but many old games cannot run on NTSC.
Now, I downloaded the game, installed it first on WinXP-part and started it under WinXP also - it started, but hang then (no sound, no intro, nothing but a mouse-cursor that wasn't able to move).
Then I ran it under Win98. Guess what? It ran almost perfectly, only small mouse-cursor chopping/lag, with all the sounds and music and normal displaying.
So if you'll get no another hints how to make your game display anything normal, ask me, and if dont't know how to divide your hard-drive and install anything like me above, ask and I'll send you an e-mail with detailed description how to make this all.
By the way - with my system configured like this, almost all of old games I have run perfectly on it, apart from some of these that require EMS-memory disabled, which I don't know how to do this with Win98.
                       
Reply With Quote
Old 23-05-2004, 10:17 AM   #10
FreeFreddy
Guest
Default

Perhaps it's just more simply to try this game with Dosbox from this site, this could just solve the problem without too much to do. I didn't use this program because I don't need it (see above), but try it out.
                       
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Forum Jump
 


The current time is 06:10 AM (GMT)

 
Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.