Go Back   Forums > Abandonia.com > Troubleshooting
Memberlist Forum Rules Search Today's Posts Mark Forums Read
Search Forums:
Click here to use Advanced Search

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-05-2005, 03:15 PM   #1
Hank
Guest
Default

I use DOSbox for running for example King's Quest 5. I have:

-windows XP
-VIA '97 Audiocard

Soundblaster sounds fine, no problem with speech. But with MIDI the music sounds if it's using the wrong instruments.

What to do? I can't change any settings on my soundcard regarding MIDI (it says it's emulating Roland Canvas).

I cannot change the settings to general midi, because I don't have that file (Sierra genmidi.drv, maybe I can download it somewhere..)

                       
Reply With Quote
Old 01-05-2005, 03:22 PM   #2
Eagle of Fire
Friendly Fire
 
Eagle of Fire's Avatar

 
Join Date: Sep 2004
Location: Valleyfield, Canada
Posts: 4,892
Default

Midi files back in the days were extremely terrible. Recently (as in not so long ago) breakthru in audio cards managed to turn Midi files as very high quality sound output with the exact same files. This was a change in drivers and hardware, not a change in the files themselves.

Thus, it is extremely normal to my oppinion to have Midi files which sound awfull in a DOS environment (thus DOSBox too since it emulate an old 486) since they were originally meant to be played that way. If you play those very same Midi files in Windows then you should be able to hear a high quality sound or music.
__________________
I'm on a hot streak... Literally.
Proud member of The Abandoned since 2005.
Eagle of Fire is offline                         Send a private message to Eagle of Fire
Reply With Quote
Old 01-05-2005, 03:24 PM   #3
Data
retired
 
Data's Avatar


 
Join Date: Jun 2004
Location: Jan Mayen, Svalbard and Jan Mayen
Posts: 2,167
Default

in dosbox you have to select general midi.
if you select roland canvas then the intrument banks are definetly being wrong.

__________________
Flowing with the stream of life
Data is offline                         Send a private message to Data
Reply With Quote
Old 01-05-2005, 03:32 PM   #4
hank
Guest
Default

I had this problem before, long time ago. But I don't know how I fixed it then...

I mean, the music is just 'false'. The basedrum has become a TUBA or something like that. I just doesn't sounds right.

How can I change DOSbox to 'general midi'?
                       
Reply With Quote
Old 01-05-2005, 03:44 PM   #5
Data
retired
 
Data's Avatar


 
Join Date: Jun 2004
Location: Jan Mayen, Svalbard and Jan Mayen
Posts: 2,167
Default

no your soundcard must be general midi and you should select for games inside dosbox the same.

dosbox forwards the mpu401 calls to your own pc. (and adds some complex emulation to provide irq and such)
__________________
Flowing with the stream of life
Data is offline                         Send a private message to Data
Reply With Quote
Old 01-05-2005, 03:54 PM   #6
Hank
Guest
Default

I can't change it..

                       
Reply With Quote
Old 01-05-2005, 04:35 PM   #7
Hank
Guest
Default

Now I am using the soundblaster/adlib driver. Strangely, it looks like it's using the right MIDI map now. (indeed, no adlib-sounds, but midi, strange).
                       
Reply With Quote
Old 01-05-2005, 05:18 PM   #8
Eagle of Fire
Friendly Fire
 
Eagle of Fire's Avatar

 
Join Date: Sep 2004
Location: Valleyfield, Canada
Posts: 4,892
Default

DOSBox completely emulate a 486 pc. This mean that it doesn't use your soundcard at all when emulating the sound of the game. I am not really sure since your screenshot is in a foreign language for me but I shall guess that you are trying to change your Windows setting hoping it will help solve your problem in DOSBox.

This won't help at all. You should try playing with the settings in the game while running DOSBox instead and select Soundblaster as sound even if you don't have a Soundblaster card installed in your computer case.
__________________
I'm on a hot streak... Literally.
Proud member of The Abandoned since 2005.
Eagle of Fire is offline                         Send a private message to Eagle of Fire
Reply With Quote
Reply


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Master of Magic sounds and dosbox 0.72 dosraider Specific games 0 07-07-2008 12:25 PM
Police Quest 4 bug and no sounds Aurez Troubleshooting 1 30-01-2008 04:05 PM
Sounds In Games Nick Blah, blah, blah... 17 23-02-2006 09:09 AM
Beeping Sounds kleine777 Tech Corner 4 29-12-2005 10:40 AM
Sounds (yes, another one who doesn't get it) ultranewbie Troubleshooting 4 07-07-2004 07:40 AM

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Forum Jump
 


The current time is 12:24 AM (GMT)

 
Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.