View Single Post
Old 09-01-2020, 02:11 AM   #1
Oldskoolrules199x
Newbie

 
Join Date: Jan 2020
Posts: 2
Default Problems when using DOS Windows 3.1 on Standard mode on PCem.

Hi people of Abandonia.

I want to address problems regarding using DOS on Windows 3.1 on Standard mode on PCem.

Now I have a DOS/Windows 3.1 VM I made on PCem back in 2018. And now I know that DOS games won't work properly when having 386 Enhanced mode on when using Windows 3.1. But using Windows 3.1 on Standard mode it plays DOS games properly. And I was thinking about giving it to some friends. But on Windows 3.1 there are problems. When I use DOS when Windows 3.1 in is Standard mode it plays fine and exits out like it should as usual. But when I use DOS in Windows 3.1 and exit out of DOS it get a General protection fault. Saying this.

"Application error : WINOLDAP caused a General Protection Fault in module USER.EXE at 0001:55CF."

What's wrong? Is my WINOLDAP.MOD file corrupted, Is it a bug in the PCem v15 emulation, Is it just DOS or Windows 3.1 giving me those errors, could it be my virtual memory swapfile or is it just the hardware or processor I am using? I don't know what's going on on my DOS/Windows 3.1 when this was happening. I tried looking for the 0001:55CF memory address on MSD and I can't seem to find it.

Another problem is when I use MS-DOS prompt a second time the VM locks up. Show the MS-DOS prompt icon on the lower left as a black square.

Why the heck is it doing this? I mean I thought using Standard mode on Windows 3.1 on PCem would work fine.... There is gotta be way to fix this.

If you are an expert on using and fixing windows 3.1 and DOS please let me know what your solutions are.


Here is my DOS/Windows 3.1 specs
OS: IBM DOS 6.1/Windows 3.1x
Machine: Shuttle HOT-557
CPU: Winchip 166
Video card: ET4000AX
Soundcard: Soundblaster 16
RAM: 128 MB
2 Hard disks each with FAT 16 with 2GB

Here are my config and autoexec.bat configurations

Config.sys
DEVICE=C:\SB16\DRV\CSP.SYS /UNIT=0 /BLASTER=A:220
DEVICE=C:\SB16\DRV\CTSB16.SYS /UNIT=0 /BLASTER=A:220 I:7 D:1 H:5
DEVICE=C:\SB16\DRV\CTMMSYS.SYS
FILES=40
rem text mode
rem DEVICE=C:\DOS\emm386.exe i=a000-afff i=b000-b7ff x=b800-bbef X=C000-C7ff i=c800-cfff i=d000-dfff i=e000-efff noems
rem graphics mode
Device=c:\qmax\386max.sys pro=c:\qmax\386max.pro
device=C:\DOS\SETVER.EXE
DOS=HIGH
REM ** FILES=30
DEVICE=C:\QMAX\386load.sys size=11264 prog=C:\CDPRO\VIDE-CDD.SYS /D:MSCD001
Stacks=0,0
REM MAXIMIZE: ExtraDOS must come at the end of CONFIG.SYS
Device=C:\QMAX\ExtraDOS.max pro=C:\QMAX\ExtraDOS.PRO
Install=C:\QMAX\ExtraDOS.max

AUTOEXEC.BAT
SET SOUND=C:\SB16
SET BLASTER=A220 I7 D1 H5 P330 T6
SET MIDI=SYNTH:1 MAP:E
C:\SB16\DIAGNOSE /S
C:\SB16\SB16SET /P /Q
C:\DOS\SMARTDRV.EXE
@ECHO OFF
PROMPT $p$g
PATH C:\WINDOWS;C:\DOS
SET TEMP=C:\DOS
C:\MOUSE1\mouse
REM C:\MOUSE1\setspeed /P2 /FC:\MOUSE1\mousepro.fil
C:\MOUSE1\cpanel
C:\DOSIDLE\DOSIDLE
C:\QMAX\386load size=77168 prgreg=2 prog=MSCDEX /D:MSCD001 /V
REM winmaxim~~~~~~~~~~~~~
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screenshot from 2020-01-08 10-55-33.png
Views:	226
Size:	2.9 KB
ID:	2528  Click image for larger version

Name:	Screenshot from 2020-01-08 18-57-14.png
Views:	223
Size:	10.3 KB
ID:	2529  

Last edited by Oldskoolrules199x; 09-01-2020 at 09:09 PM. Reason: I had to fix this a sentence to make sound like it makes sense.
Oldskoolrules199x is offline                         Send a private message to Oldskoolrules199x
Reply With Quote