Forums

Forums (http://www.abandonia.com/vbullet/index.php)
-   Tech Corner (http://www.abandonia.com/vbullet/forumdisplay.php?f=23)
-   -   Dos Memory Problems Under Win98se (http://www.abandonia.com/vbullet/showthread.php?t=11206)

Mighty Midget 30-07-2006 12:10 PM

Due to sound and joystick issues, I need to run a dos game (Subwar 2050) under windows. But then I get the message "not enough dos memory".

Please, tell a noob :tomato: how to free enough mem (how much would be fair to assume?) so that I can run the game under windows.

_r.u.s.s. 30-07-2006 03:29 PM

i still remember when i was trying to run a game with EMS and XMS support on 98. but i never "did it" =]

well maybe you ll have luck. in your windows directory (or system32, i cant exactly remember) there should be .pif file named like "ms-dos configuration for games with ems and xms.pif"(am also not sure if the name is exactly like that, but you ll surely recognise .pif file with longgg name containing words xms and ems=). so in the pif file should be instructions how to do it when you check the properities of the file. gl, and tell me if it worked for you=P

Japo 30-07-2006 07:07 PM

I think MM's problem is about low memory, not XMS nor EMS? Besides Win98 can run programs which need that (most old not ancient DOS games), although I'm sure that there can appear annoying issues. If the problem's about low memory it's a pain, it was back at the DOS days but at least then it could be resolved.

Besides what Russ has said, there's a "Memory" section in each shortcut's Properties. You can configure stuff there, although it never helped me. You can tell how much low memory you need, the only inconvenience is that there's a limit to the amount Windows will give you. The theoretical solution if you need more is the same as with old DOS --removing lines from CONFIG.SYS and AUTOEXEC.BAT or trying to kick TSRs from low to high memory-- but I really don't know how good an idea it is to fiddle with those files in Windows. When a game could be run under Win98 but lacked low memory (Colonization for instance) I had to reboot in pure DOS.

Mighty Midget 30-07-2006 07:20 PM

The problem, as far as I understand, is that dos games need a section of the memory that is used by windows. It may have to do with low/hi mem.

Beside: What does TSR mean? Second, I looked at the .pif but didn't understand what I should do with the config and autoexec boxes. Edit, sure, but how and to what?

Japo 30-07-2006 07:34 PM

I think that your problem, which was common with old games --but never appears if you use DOSBox-- is about low memory. That's the fisrt 640 kb, the fastest and only directly compatible portion of RAM.

TSR stands for "Terminate and Stay Resident", it means the DOS programs which resided in memory, something slightly similar to the programs you see in Windows's Task Manager when you press Ctrl+Alt+Del. They occupy memory, and many of them needed low memory. So under DOS you could modify some lines from CONFIG.SYS and AUTOEXEC.BAT in order to try and load them in high memory, or remove them if they were not neccesary.

About the edition... Copy-post the content of the boxes here and I'll see if I can help you.

Mighty Midget 30-07-2006 07:49 PM

config:

REM ************************************************** ****
REM ** Sample Windows 98 Program Information File
REM ** Optimize Conventional Memory (TPA)
REM ** Expanded (EMS) and Extended Memory (XMS) Support
REM ************************************************** ****


REM ** This example assumes C:\WINDOWS is the Windows directory
REM ** Modify the path to match your configuration

REM ** Increasing available TPA improves performance in MS-DOS mode
REM ** Load items high to increase available TPA
REM ** The order in which items are loaded may affect utilization of the UMA

REM ** Following are required to load items in upper memory
DOS=HIGH,UMB
DEVICE=C:\WINDOWS\HIMEM.SYS
REM ** EMM386 can emulate EMS within XMS
REM ** The RAM switch sets aside 64K of the UMA as a page frame for use with EMS
REM ** Using multiple of 1024, this example reserves an additional 4mb of XMS for EMS emulation
DEVICE=C:\WINDOWS\EMM386.EXE 4096 RAM

REM ** DEVICEHIGH= is required to load a device in upper memory
REM ** OAKCDROM.SYS is a IDE/ATAPI CD ROM driver
REM ** Copy OAKCDROM.SYS from Startup disk to C:\WINDOWS\COMMAND
REM DEVICEHIGH=C:\WINDOWS\COMMAND\OAKCDROM.SYS /D:mscd001

REM ** If compressed with DriveSpace
REM DEVICEHIGH=C:\WINDOWS\COMMAND\DRVSPACE.SYS /MOVE

REM ** Install MS-DOS support for hardware in this environment



autoexec:

REM ************************************************** ****
REM ** Sample Windows 98 Program Information File
REM ************************************************** ****

REM ** Set environment variables
SET TMP=c:\windows\TEMP
SET TEMP=C:\windows\TEMP
SET PROMPT=MS-DOS Mode $p$g
SET winbootdir=C:\WINDOWS
SET PATH=C:\WINDOWS;C:\WINDOWS\COMMAND

REM ** LH is required to load items in upper memory
REM ** MSCDEX is required to access the CD ROM in MS-DOS mode
REM ** Specify a CD ROM drive letter with /L:[drive letter]
REM ** Load MSCDEX file into EMS with /E
REM LH C:\WINDOWS\COMMAND\MSCDEX.EXE /D:mscd001

CLS
ECHO ************************************************** ****
ECHO ** Windows 98 MS-DOS Mode **
ECHO ** Expanded Memory (EMS) Support **
ECHO ** **
ECHO ** Type EXIT to return to Windows 98 **
ECHO ************************************************** ****


_r.u.s.s. 30-07-2006 07:54 PM

<div class='quotetop'>QUOTE(Mighty Midget @ Jul 30 2006, 06:20 PM) [snapback]245921[/snapback]</div>
Quote:

I looked at the .pif but didn't understand what I should do with the config and autoexec boxes. Edit, sure, but how and to what?
[/b]
well you can open autoexec.bat and config.sys in text editor

anyways, i found this http://support.microsoft.com/?id=188157

Mighty Midget 30-07-2006 07:57 PM

thanks, but I know how to edit them, but not exactly what I should edit. Lines about mem, sure. But I never was a Merlin at this :unsure:

Japo 31-07-2006 12:51 AM

There's not much to remove. As the CONFIG.SYS states, they are already optimized for maximum conventional (low) memory. Not even the CD drivers are installed. Well some games did not need EMS only XMS, so you could try using the other PIF Russ's link talks about, that should save a little more low memory. But I don't really know what this PIFs business is all about. Are they run automatically? When?

_r.u.s.s. 31-07-2006 12:54 AM

well, when you restart(start) computer, operating system will just use your new config.sys and autoexec.bat


The current time is 08:13 AM (GMT)

Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.