Dear Abandonia visitors: Help us keep Abandonia free with a small donation. Abandonia is like an old gaming arcade with only original games. Abandonia helps you have fun four hours and years. If Abandonia is useful to you, please help us forget fundraising and get back to Abandonia.


When Abandonia was founded it was to collect and present all old games where the copyright protection had been abandoned, hence the term ’abandonware’ and the site name Abandonia.com. We are still keeping the site open and free and will appreciate your support to help it stay that way.

‐ Thank you from the Abandonia Team

We are trying to make it easy for people in every country to donate. Please let us know how we could make it easier for you.

Please give whatever you can to help us.

Amount: Currancy:

or
select language!
English
password:
not a member yet? register here! forgot your password? reset here!

Download Call of Cthulhu - Shadow of the Comet

Call of Cthulhu - Shadow of the Comet
 
Producer:
Publisher:
Year:
Keywords:
Size:
6456 kb
Compability:

 

Download





"Az igazság szunnyad a külső alatt."
J.Keats

1834-ben Prof. Lord Boleskine a Halley üstökös pályáját kutatta egy Amerikai kisvárosban, Illsmouthban, ahonnan az üstököst a legjobban lehetett látni, remélve, hogy bebizonyítja teóriáját arról a titokzatos helyről, melyre hatással volt a csillagok közel kerülése a földhöz. Bármit is talált, a teljes őrületbe sodorta őt - elmebeteggé nyilvánították, és nemsokkal ezután meg is halt a kórházban.

76 évvel később, egy fiatal brit újságírót, John T. Parkert érdekelni kezdték Boleskin vázlatai és elhatározta, hogy ír egy történetet Boleskin munkájáról, és képeket készít az üstökösről. 3 nappal az üstökös felbukkanása előtt érkezett Illsmouthba.

Itt kezded, mint a fiatal Parker, és fel kell készítened magad az üstökösre. De hamarosan észreveszed, hogy a dolgok nagyon különösek Illsmouthban, és a végén harcot is kell majd vívnod a világ megmentéséért.

A játék 3 napra lett szétosztva. Minden egyes nappal egyre közelebb jutsz az igazsághoz, kerülgeted a halált és barátságokat kötsz. Alapvetően járkálsz, beszélgetsz emberekkel, és tárgyakat keresel, amelyek eltűnnek a listádról, ha többé már nincs rájuk szükség. A játék lineáris, és egy történet mentén zajlik. Különös módon, ez a legjobb része, mert maga a történetszál igazán nagyszerű, és ahogy egyre mélyebbre jutsz, úgy válik nyomasztóbbá és félelmetesebbé. Rossz viszont, hogy mászkálnod kell, különösen az első napon, amikor emberekkel találkozol, és megismerkedsz a várossal és az erdővel. Bár van térképed a városról, a sétálgatás sok időt emészt fel.

Van néhány dolog, aminek soha sem gondoltál volna a kipróbálására, pedig szükségesek a játék befejezéséhez, de jobbára folytatod a nyomozásodat. A többi ember is érdekes, mert ellenségek és barátok is lehetnek majd. Szintén sokszor kell mentened, mert ha nem a helyes módon beszélsz néhány emberrel, nem fognak segíteni, és a világ elveszik. Néha csak szívességből teszik, de néha szükséged lesz egyezkedésre és meggyőzésre. Szerencsére az ilyen típusú beszélgetések nem túl gyakoriak. A párbeszédek kis ablakokba íródnak, és legtöbbször választasz, mit is mondj. Néha talányokban beszélnek (ah, azok az indiánok), ezért rögtönöznöd kell. A legtöbb dolgot a játékban neked kell felfedezned.

Az után az áttörés után, amit az Infogrames csinált az Alone in the Darkkal, nem fordítottak hátat a híres írónak, H. P. Lovecraftnak. A játék nagyon kevés akciójelenetet tartalmaz, ahol csak Parker gyorsasága a fontos. A legtöbb klasszikus Infogrames kaland oldalnézetből látható, az ő egyedi "spotting objects" technikájukkal. Az egész képernyőn játszol, és billentyűparancsokat használsz a cselekvésekhez, mint például (L)ook/néz, (G)et/fog, (U)se/használ, (M)ap/térkép, (I)ndex/index és (O)pen inventory/tárgylista megnyitása. A grafika kicsit nyers, de színes (VGA). A zene minősége lehetne jobb. A téma unalmas, de rövid idő után hátborzongatóvá válik, és megteremti az alaphangulatot. A hangeffektek nagyon jók. Néhány részen viszont egyáltalán nincs zene, ami nagyon rossz. Valószínű ez az ára a floppy-s verziónak. Színészek is feltűnnek a játékban, közülük három: Jack Nicholson, William Defoe és természetesen Vincent Price. Jelenlétükkel csak tovább fokozzák a már amúgy is nagyszerű légkört.

Működik a legtöbb Windows beállítással, de szépen megy DOSBox alatt is, ha gondjaid lennének a hangokkal. Igazán nem kellene hang nélkül játszanod, mivel akkor nagyon üres és unalmas. Az eredeti kiadáson volt további hanganyag és egy virtuális Lovecraft múzeum (jó ötlet megtölteni egy félig üres CD-t - abban az időben a videojáték gyárak éppen csak elkezdték használni a CD-ket) amely az író történetei által inspirált képeket és rajzokat tartalmazott.

Mindent egybevéve ez nem egy kicsinosított, de üres csomag, épp ellenkezőleg. Talán ez a leírás nem hangzik túl jól, de az értékelésem a legmagasabb. Ez egy igazán egyedei játék, leginkább a történet és a kísérteties hangulat miatt. Bárki, aki szereti a horrort vagy a kalandokat feltétlenül próbálja ki. Különben is, mi mást csinálhatnál a világ megmentésén kívül? Csak ez esetben az Ősi Istenektől kell megóvnod azt.


advertisment

Reviewed by: marko river / Screenshots by: marko river / Uploaded by: marko river / Translated by: dam / share on facebook
 

User Reviews

If you like this game, you will also like

 
genre:
Adventure
theme:
Futuristic, Sci-Fi,
perspective:
 
genre:
Adventure
theme:
Crime, Horror,
perspective:
 
genre:
Adventure
theme:
Horror, Mystery,
perspective:
 
genre:
Adventure
theme:
Horror, Mystery,
perspective:
 
genre:
Adventure
theme:
Crime, Fantasy,
perspective:
Ninja Casino Games


Your Ad Here